Novice

S patentiranim temperaturnim indikatorjem med nominiranci za nagrado nemškega gospodarstva

14. 05. 2015
S patentiranim temperaturnim indikatorjem med nominiranci za nagrado nemškega gospodarstva
Cetisovi strokovnjaki so v skladu s trendi razvoja pametne embalaže z dodano vrednostjo razvili inovativni temperaturni indikator. Preprost pokazatelj, ki s pomočjo spremembe barve jasno vizualno sporoča, ali je bila vnaprej določena temperatura dosežena ali presežena, je zanimiv predvsem kot aplikator v farmacevtski industriji, industriji pijač in prehrambni industriji. Temperaturni indikator je še posebej uporaben pri izdelkih, kjer temperatura vpliva na varnost in/ali kakovost končnega izdelka, pa tudi kot zanimivo orodje tržnega komuniciranja. Z inovacijo, ki je tudi patentirana, se je Cetis v ugledni družbi podjetij Lek, Gorenje in Epilog uvrstil med nominirance za prestižno in odmevno Nagrado nemškega gospodarstva, ki sta jo konec aprila tretjič podelila Slovensko-nemška zbornica in nemško veleposlaništvo. Gre za prvo bilateralno priznanje, s katerim se nagrajuje inovativnost med podjetji v Sloveniji.

Potencial za rabo v različnih industrijah

Najbolj priljubljen način uporabe je nanos termokromne barve na samolepilni material, ki ga je mogoče prilepiti na različne materiale (denimo na plastiko ali steklo). Termokromne barve se lahko uporabljajo tudi pri promocijskih nagradnih igrah; sporočilo oziroma vrednost nagrade je lahko skrita pod slojem termokromne tiskarske barve, ki jo je potrebno razbarvati s segrevanjem.

Termokromne tiskarske barve imajo načeloma dve stanji: obarvano in razbarvano. Do spremembe pride ob vnaprej določeni aktivacijski temperaturi. Izbor aktivacijske temperature je odvisen od namena aplikacije. Vidna sprememba temperature je lahko vključena tudi v samo grafično rešitev. Postopek izdelave samega indikatorja omogoča proizvodnjo indikatorjev z različnimi temperaturami (npr. za poljubno temperaturo nad 50 °C), vendar le z ustrezno izbrano indikatorsko snovjo. Posebnost indikatorja je izdelava s tehnologijo tiska, velika stabilnost in jasno razpoznavna sprememba barve.

Uporabnost tudi v avtomobilski industriji

Izdelava žarometov je kompleksen proces, predpisan s številnimi normami in mehanizmi nadzora. V samem procesu žaromet potuje skozi številne faze; ena od njih je tudi temperaturni kanal, kjer je izdelek v natančno predpisanem časovnem obdobju izpostavljen določeni temperaturi. Za slednje je Cetis izdelal etiketo z indikatorsko tiskarsko barvo, ki s spremembo barve potrjuje, da je bil izdelek izpostavljen predvideni temperaturi znotraj samega procesa. Mag. Rade Mijatović, član uprave: »Ponosni smo na zaupanje našega partnerja pri tem projektu. Gre za povsem novo uporabo temperaturnega indikatorja, ki premika meje tehničnih možnosti in odpira nove komercialne priložnosti.«

Ajda Brazda Mlakar, izvršna direktorica komerciale komercialnih tiskovin, pojasnjuje: »V primerjavi z obstoječimi rešitvami Cetisov izum za delovanje potrebuje eksterni vir energije (temperaturo), zaradi izdelave in delovanja pa je kljub učinkovitosti dostopnejši. Na osnovi tehničnih in grafičnih kompetenc vam bodo z veseljem svetovali izkušeni Cetisovi strokovnjaki. Temperaturni indikator je namreč potrebno prilagoditi pogojem embalaže izdelka.«


                                                                      Na fotografiji Ajda Brazda Mlakar (levo) z Gertrud Rantzen,
predsednico Slovensko-nemške gospodarske zbornice

CETIS, grafične in dokumentacijske storitve, d.d. je eno od vodilnih evropskih podjetij na področju izdelkov in storitev, povezanih s tiskarsko dejavnostjo. Na področju komercialnih in varnostnih tiskovin ter komplementarnih celovitih storitev je zanesljiv strateški partner tako podjetjem kot tudi državam na štirih celinah. Z najnaprednejšimi rešitvami, ki so rezultat lastnega razvoja, in grafičnim znanjem, ki temelji na več kot 200-letni tradiciji in sega v začetke tiskarstva na Celjskem, CETIS kot globalni integrator informacij zagotavlja učinkovite in celovite integrirane rešitve. 


Nazaj