Novice

Družbi CETIS srebrno priznanje GZS za inovacije

01. 10. 2018
Družbi CETIS srebrno priznanje GZS za inovacije

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) 26. septembra 2018 že 16. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. CETIS, eno vodilnih evropskih podjetij na področju rešitev varnostnih in komercialnih tiskovin, je prejel Srebrno nacionalno priznanje za CCH - Cetis Chip Hinge, inovativno vezavo polikarbonatne podatkovne strani v e-potnem listu.

10 zlatih, 1 posebno priznanje, 28 srebrnih priznanj ter 3 posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti. Priznanje GZS za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

CETIS je med redkimi proizvajalci podatkovnih strani na svetu z lastnimi patentiranimi in s preverjeno učinkovitimi rešitvami. Izdeluje polikarbonatne podatkovne strani, ki ustrezajo zahtevnim standardom ICAO 9303 (MRTD). Kupci lahko izbirajo med več kot 50 različnimi varnostnimi elementi in ekskluzivnimi patentiranimi tehnologijami vezave. Način vezave podatkovne strani v knjižico potnega lista je namreč eden ključnih delov potnega lista, s katerim povečamo zaščito pred ponarejanjem in prenarejanjem.

Najnovejša različica vezave, ki je tudi patentirana, ima integriran elektronski brezkontaktni medij - gre za produkt, ki ima v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami številne prednosti na področju varnosti, saj je čip integriran v veznem materialu. Vezni element je fleksibilen in v spoju s polikarbonatom tvori neločljivo vez med uporabljenimi materiali. S tem daje integriranemu elektronskemu brezkontaktnemu mediju še večjo funkcionalnost kot doslej. Vpenjanje podatkovne strani v potni list je zaradi fuzije polikarbonatnih materialov ter tehnologije veznika varno in trpežno, potni list pa zaradi tega ni debelejši. Poskus spreminjanja vsebine variabilnih podatkov je jasno viden; dokument se uniči in ni več uporaben.

Avtorja inovacije sta mag. Roman Žnidarič, izvršni direktor, in Milan Kerič, direktor razvoja in IT rešitev, ki je priznanje tudi prevzel.Nazaj