EU-sklad za regionalni razvoj

Javni razpis za “RRI (inovativni, raziskovalno-razvojni projekt)
v verigah in mrežah vrednosti”

Družba CETIS izvaja RRI-projekt (inovativni, raziskovalno-razvojni projekt) »Utrditev laminacijskih plošč z nanoprevleko s pomočjo plazemske tehnologije«. Gre za razvoj nanosa tanke nanotrde prevleke na laminacijsko ploščo z namenom večje mehanske odpornosti materialov, s čimer bi izboljšali proces laminacije in podaljšali življenjsko dobo tiskovnih elementov, in sicer predvidoma za celotno življenjsko dobo uporabe plošče brez vpliva na osnovne lastnosti proizvoda.

Rešitev je zanimiva za vse tiskarne varnostnih tiskovin, ki si želijo boljšo kakovost in daljšo življenjsko dobo laminacijskih plošč. S tem prihranimo tudi pri vstopnih materialih in energiji ter manj obremenjujemo okolje.

Projekt utrditve laminacijskih plošč z nanoprevleko s pomočjo plazemske tehnologije

Gravirana laminacijska plošča za proces laminacije je osnova za izdelavo varnostnih elementov, uporabljenih pri izdelavi varnostnih tiskovin (potnih listov, osebnih izkaznic, dovoljenj za prebivanje ...). Omogoča odtis 3D-otipnih elementov, ki jih v tej kakovosti ne zmore nobena druga grafična tehnika, zato z njim ugotavljamo originalnost tiskovine.

Družba CETIS je bila pred desetletjem prva na svetu, ki je začela varnostne elemente na ploščah izdelovati s takrat zelo inovativno tehnologijo – laserjem za globoko graviranje, kar je takratno izdelavo laminacijskih tiskarskih plošč dvignilo na višjo raven glede na obstoječo svetovno konkurenco.

Čeprav je uporaba laserske tehnologije pri izdelavi gravirane laminacijske tiskarske plošče zdaj hitrejša, čeprav se je pocenila in se je njena izdelava izboljšala tudi z ekološkega vidika, obstajajo določeni ključni varnosti elementi, ki jih v tem trenutku z lasersko tehnologijo še ne moremo izdelati. V takšnih primerih je treba uporabiti mehansko graviranje z metodo odrezovanja, ki pa zahteva mehkejši material, saj se v nasprotnem primeru orodja zlomijo. Manj trda plošča sicer omogoča izdelavo ključnih varnostnih elementov, ki jih je mogoče izdelati le z mehansko obdelavo, vendar je potem plošča občutljivejša na mehanske obrabe, kar predstavlja veliko porabo plošč v procesu laminiranja.

Projekt bo trajal dve leti, in sicer do septembra 2018. Predvidena višina subvencije je 496.725,03 evra. Oglejte si spletno stran evropske kohezijske politike.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.