Novice

Slovenski biometrični osebni izkaznici zlata nacionalna nagrada za inovacije 2023

19. 09. 2023
Slovenski biometrični osebni izkaznici zlata nacionalna nagrada za inovacije 2023

Brdo pri Kranju, 19. september 2023 – V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 21. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Slogan letošnje podelitve je bil "Inovacija = ideja x energija2". Med prejemniki zlate nacionalne nagrade za inovacije 2023 je tudi družba CETIS skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za digitalno preobrazbo za novo slovensko biometrično osebno izkaznico.

Izmed 207 inovacij, ki so letos kandidirale na razpisih regionalnih gospodarskih zbornic, se je na nacionalnem nivoju za najvišja nacionalna priznanja GZS za inovacije potegovalo 45 najboljših zlatih regionalnih inovacij. Z velikim številom podjetja in organizacije vsako leto dokazujejo, da vlagajo v razvoj, iščejo nove, inovativne rešitve, ter razvijajo popolnoma nove rešitve, ki bodo tudi Sloveniji prenesle večjo prepoznavnost in mednarodne uspehe.

28. marca 2022 smo v Sloveniji po skoraj 24 letih začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice, ki združujejo vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju, številne funkcionalnosti, dovršen varnostni dizajn in najvišje zahteve mednarodnih standardov. Predstavljajo pomemben korak k sodobnim digitaliziranim storitvam v Republiki Sloveniji, saj s širokim naborom funkcionalnosti omogočajo varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in podpisovanje. Nova slovenska biometrična osebna izkaznica predstavlja skupen dosežek družbe CETIS, Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za digitalno preobrazbo (prej Ministrstva za javno upravo). Vse prednosti nove slovenske biometrične osebne izkaznice si lahko ogledate v predstavitvenem videu.  

SLOVENSKI OSEBNI IZKAZNICI DOSLEJ ŽE ŠTIRI DRUGE NAGRADE

HSP nagrada za najboljšo novo osebno izkaznico
Slovenska osebna izkaznica je bila letos marca že nagrajena s prestižno nagrado za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, ki jo je podelila strokovna komisija priznanih mednarodnih strokovnjakov s področja varnostnih tiskovin in identifikacijskih dokumentov v okviru specializirane konference High Security Printing EMEA v Abu Dabiju.

Zlato priznanje za najboljše inovacije celjske regije 2023
Regionalna gospodarska zbornica Celje je junija letos podelila priznanja najbolj inovativnim za najboljše inovacije v celjski regiji. Med prejemniki zlatih priznanj je bila tudi družba CETIS skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za digitalno preobrazbo za novo slovensko biometrično osebno izkaznico.

eNagrada
Maja letos je projekt elektronske osebne izkaznice na konferenci Dnevi slovenske informatike prejel tudi priznanje eNagrada, ki ga podeljuje Slovensko društvo informatika. 

Informacijska jagoda
Lani oktobra na uradni slovesnosti 25. mednarodne multikonference "Informacijska družba 2022" na Institutu Jožef Stefan  je vpeljava elektronske osebne izkaznice prejela INFORMACIJSKO JAGODO za najboljši dosežek na področju informacijske družbe v preteklem letu. 

Biometrične osebne izkaznice

28. marca 2022 smo v Sloveniji po skoraj 24 letih začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice, ki predstavljajo identifikacijski dokument, ki združuje vrhunsko tehnologijo, dovršen varnostni dizajn in najvišje zahteve mednarodnih standardov. Osebne izkaznice predstavljajo pomemben korak k sodobnim digitaliziranim storitvam v Republiki Sloveniji, saj omogočajo varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in podpisovanje. 

Nove osebne izkaznice odlikuje izjemen dizajn, ki ga navdihujejo slovenski simboli, narava, zgodovina, kultura in šport. To so obris zemljevida Slovenije, grb, različne oblike rokopisa slovenske himne, figura z Vaške situle s poudarjeno podobo konjenika, obris Robbovega vodnjaka in lipov list. Prepoznavnim motivom na hrbtni strani osebne izkaznice so bili dodani podoba Triglava, besedilo druge kitice Prešernove Zdravljice in morski valovi. Varnostni elementi so vključeni v oblikovno rešitev in motive, ki jih sicer najdemo tudi na potnih listinah Republike Slovenije, kar zagotavlja celostno grafično podobo potovalnih dokumentov. Slovenci smo ponosni na športne uspehe svojih športnikov doma in v tujini, zato ni naključje, da so barve nove osebne izkaznice prepoznavne barve slovenskega športa.      

Medtem, ko je imela stara osebna izkaznica 14 izpostavljenih varnostnih elementov, najvišjo raven varnosti in napredne funkcije nove osebne izkaznice zagotavlja 34 varnostnih elementov. Ti vključujejo tudi čip in fotografijo, ustvarjeno s tremi različnimi tehnikami, ter prozorno okno, v katerem sta poleg fotografije prikazani začetnici imena in priimka posameznika. V zgornjem levem kotu je dodana zastava EU z dvočrkovno oznako za Slovenijo. Varnostni elementi so vključeni v varnostni dizajn kot premišljen del zgodbe.  

Širok nabor funkcionalnosti in e-storitve

Širok nabor funkcionalnosti omogoča varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in elektronske podpise. Nova osebna izkaznica ima čip z dvema biometričnima podatkoma: podobo imetnika dokumenta in dvema prstnima odtisoma (velja samo za državljane, stare 12 let in več). Državljani lahko z novo osebno izkaznico trenutno potujejo v 42 držav. Vse osebne izkaznice vsebujejo tudi oznako za čip in kodo QR (črtna koda v obliki abstraktnega črno-belega diagrama). Koda QR ne vsebuje zapisa osebnih podatkov, temveč omogoča preverjanje veljavnosti osebne izkaznice prek portala e-Uprava, kar povečuje pravno varnost. 

Trenutno se že lahko uporablja za številne e-storitve v javnem in v zasebnem sektorju (tudi v sistemu zdravstvenega zavarovanja kot nadomestilo sedanje kartice zdravstvenega zavarovanja), pa tudi za opravljanje elektronskih storitev v drugih državah članicah EU. 

Foto: GZS

Mag. Simona Strnad, CETIS (foto: GZS)

Prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za novo slovensko osebno izkaznico: CETIS, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za digitalno preobrazbo (foto: GZS)

Prejemniki zlatih nacionalnih priznanj GZS za inovacije 2023 (foto: GZS)

Prejemniki vseh nacionalnih priznanj GZS za inovacije 2023 (foto: GZS)


Priznanje (foto:CETIS)Nazaj