Novice

Rektorjeva nagrada za naj inovacijo

13. 04. 2015
Rektorjeva nagrada za naj inovacijo

Ljubljana, 24. marca 2015 

Na Univerzi v Ljubljani so podelili Rektorjeve nagrade za naj inovacijo za leto 2015. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom "Tiskarska barva za ireverzibilne temperaturne indikatorje z nizko temperaturo aktivacije". Ponosni smo, da sta med avtorji zmagovalne inovacije tudi dve Cetisovi sodelavki: mlada raziskovalka Kristina Bašnec, doktorska študentka, in razvojna tehnologinja dr. Mojca Friškovec. Inovacija prestavlja pomembno priložnost tudi za razvoj pametne embalaže v Cetisu.  
 
Inovacija je nastala v okviru nacionalnega projekta z naslovom "Novi materiali za tiskane senzorje in indikatorje ter njihova integracija v pametne tiskovine", katerega nosilka projekta je Marta Klanjšek Gunde iz Kemijskega inštituta. Cetis že vrsto let sodeluje z različnimi znanstvenimi inštitucijami, med drugim tudi s Kemijskim inštitutom, z namenom razvoja novih rešitev, ki potrošnikom prinašajo večjo kakovost in varnost.
 
Embalaža z dodano vrednostjo temperaturnega indikatorja
 
Pametna tiskarska barva omogoča možnost izdelave temperaturnih indikatorjev z enkratno barvno spremembo pri nizkih temperaturah s tiskom in svobodnim dizajnom. Inovacija združuje izsledke večletnih raziskav termokromnih materialov in tehnologije mikrokapsuliranja. Pri prekoračitvi izbrane temperature se v taki tiskarski barvi zgodi ireverzibilna barvna sprememba, ki se jasno zabeleži na tiskovini. 
 
Termokromni indikatorji se lahko uporabljajo v procesih (v avtomobilski, prehrambni in farmacevtski industriji in industriji pijač pri transportu/skladiščenju), kjer nedosežena ali presežena temperatura vpliva na varnost in kakovost končnega izdelka.
 
O Rektorjevi nagradi

Natečaj za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo v letu 2015 je Univerza v Ljubljani, skupaj z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, organizirala že peto leto zapored. Natečaj predstavlja spodbudo za trženje vseh tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej, nastalih na Univerzi v Ljubljani. Namen natečaja je vsako leto spodbuditi inovativne posameznike, da svoje inovacije komercializirajo – bodisi v obliki lastnega podjetja bodisi v kakšni drugi obliki (npr. v obliki patenta).

Več o podelitvi nagrad
Finalisti Rektorjeve nagrade za naj inovacijo z rektorjem Univerze v Ljubljani


Predstavitev zmagovalne inovacije 'Tiskarska barva za ireverzibilne temperaturne indikatorje z nizko temperaturo aktivacije
(na fotografiji Kristina Bašnec)

 


Nazaj