Novice

Seznanitev javnosti s potekom priprav na izdajo nove slovenske biometrične osebne izkaznice

23. 03. 2022
Seznanitev javnosti s potekom priprav na izdajo nove slovenske biometrične osebne izkaznice

Družba CETIS je uspešno zaključila večino faz izdelave novih slovenskih biometričnih osebnih izkaznic, ki bodo omogočale varno elektronsko identifikacijo in elektronsko podpisovanje ter predstavljajo vrhunec obstoječe tehnologije. Skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za javno upravo si prizadevamo, da bi kljub izrednim razmeram zaradi vojne v Ukrajini, ki je povzročila motnje v zadnji fazi razvoja programskega dela, začetek izdaje novih osebnih izkaznic izpeljali po načrtu. Uporabnike osebnih izkaznic prosimo za razumevanje in potrpežljivost ob morebitnem krajšem zamiku pri izdelavi dokumenta, za katerega bo sicer sprejem vlog nemoten.

Družba CETIS, eno vodilnih evropskih podjetij na področju rešitev varnostnih tiskovin, vse od podpisa okvirnega sporazuma o oblikovanju, izdelavi in personalizaciji osebnih izkaznic novembra 2021 z Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za javno upravo intenzivno dela pri projektu novih biometričnih osebnih izkaznic in je večino faz že uspešno zaključila.

Epidemija covida-19 je prizadela oskrbovalne verige po vsem svetu, tudi dobavo čipov in drugih ključnih komponent za izdelavo osebnih dokumentov, zato je družba CETIS že na začetku projekta naletela na ovire pri dobavi materialov. Strokovnjaki s področja programiranja čipov so namreč zelo redki, saj gre za najzahtevnejša programiranja, s katerimi se zagotavljajo najvišji standardi glede varnosti podatkov in s tem tudi storitev, ki jih ti izdelki omogočajo.

Nova biometrična osebna izkaznica je namreč izjemno zahteven, verjetno najzahtevnejši slovenski dokument, ki predstavlja vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju. Najvišjo stopnjo varnosti in napredne funkcionalnosti zagotavlja 34 varnostnih elementov, med katerimi je tudi čip. Z novo osebno izkaznico bodo lahko državljani potovali v vse države Evropske unije, branje biometričnih podatkov pa se bo lahko (tako kot že več let pri biometričnih potnih listih) izvajalo zgolj pri prehodu meje. Nove osebne izkaznice bodo omogočale tudi dve ključni funkcionalnosti: elektronsko identifikacijo in elektronsko podpisovanje. Uporabniki elektronskih storitev bodo imeli na enem dokumentu vse potrebno za svojo identifikacijo v fizičnem in elektronskem svetu. Gre za velik korak k sodobnim digitaliziranim storitvam, ki so varne in zanesljive. Digitalno potrdilo visoke ravni zanesljivosti bo v prihodnje omogočalo dodajanje različnih storitev javne uprave.
 
Eden največjih izzivov pri projektu je bil prav razvoj osnove za vzpostavitev varnega digitalnega potrdila. Svetovna multinacionalka, partner družbe CETIS pri tem projektu, zaradi zahtevnosti slednjega namreč težko zagotavlja ustrezne strokovnjake za programiranje tega dela. Velik del programske opreme so namreč razvijali v Ukrajini in Rusiji, kar je zaradi vojnih razmer žal povzročilo dodatne ovire pri razvoju zadnjih delov programske kode, saj so bili prisiljeni prekiniti vse stike s svojimi programerji na teh območjih. Razvoj aplikacij se je prenesel na novo ekipo, ki se skupaj s strokovnjaki in dobavitelji družbe CETIS ter Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za javno upravo izjemno trudi, da bi kljub zapletom zaradi višje sile ujeli obljubljen rok začetka izdelave osebnih izkaznic, za katere bo vloga sprejeta od 28. marca dalje.

Ob upoštevanju omenjenih izrednih okoliščin družba CETIS uporabnike osebnih izkaznic prosi za razumevanje in potrpežljivost ob morebitnem krajšem zamiku pri izdelavi nove osebne izkaznice, za katerega bodo podali vlogo v prvih dneh po 28. marcu. Vloge se bodo sicer lahko sprejemale nemoteno, je pa mogoče, da bodo izkaznice izdelane in predane na pošto do pet dni po oddaji vloge, če bodo to oddali že konec marca in prve dni aprila.

                                                                                                            Poslovodstvo družbe CETIS d.d.Nazaj