Novice

Slovenski biometrični osebni izkaznici zlato priznanje za najboljše inovacije celjske regije 2023

06. 06. 2023
Slovenski biometrični osebni izkaznici zlato priznanje za najboljše inovacije celjske regije 2023

Regionalna gospodarska zbornica Celje je danes, 6. junija 2023, že 23. leto zapored najbolj inovativnim podelila priznanja za najboljše inovacije v celjski regiji. Med prejemniki zlatih priznanj za najboljše inovacije celjske regije 2023 je tudi družba CETIS skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za digitalno preobrazbo za novo slovensko biometrično osebno izkaznico.

28. marca 2022 smo v Sloveniji po skoraj 24 letih začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice, ki združujejo vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju, številne funkcionalnosti, dovršen varnostni dizajn in najvišje zahteve mednarodnih standardov. Predstavljajo pomemben korak k sodobnim digitaliziranim storitvam v Republiki Sloveniji, saj s širokim naborom funkcionalnosti omogočajo varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in podpisovanje. Nova slovenska biometrična osebna izkaznica predstavlja skupen dosežek družbe CETIS, Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za digitalno preobrazbo (prej Ministrstva za javno upravo).

Regionalna gospodarska zbornica Celje je letos podelila 4 zlata, 6 srebrnih in 5 bronastih priznanj ter 1 priznanje za prebojno inovacijo. Na razpis RGZC je bilo prijavljenih 16 inovacij iz 13 podjetij. Pri teh inovacijah je sodelovalo 54 inovatorjev.

Štiri najvišje ocenjene inovacijske prijave se bodo 19. septembra 2023 na Dnevu inovativnosti potegovale za nacionalna priznanja najboljšim inovacijam. 

SLOVENSKI OSEBNI IZKAZNICI DOSLEJ ŽE TRI DRUGE NAGRADE

HSP nagrada za najboljšo novo osebno izkaznico
Slovenska osebna izkaznica je bila letos marca že nagrajena s prestižno nagrado za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, ki jo je podelila strokovna komisija priznanih mednarodnih strokovnjakov s področja varnostnih tiskovin in identifikacijskih dokumentov v okviru specializirane konference High Security Printing EMEA v Abu Dabiju.

eNagrada
Maja letos je projekt elektronske osebne izkaznice na konferenci Dnevi slovenske informatike prejel tudi priznanje eNagrada, ki ga podeljuje Slovensko društvo informatika. 

Informacijska jagoda
Lani oktobra na uradni slovesnosti 25. mednarodne multikonference "Informacijska družba 2022" na Institutu Jožef Stefan  je vpeljava elektronske osebne izkaznice prejela INFORMACIJSKO JAGODO za najboljši dosežek na področju informacijske družbe v preteklem letu. 

Biometrične osebne izkaznice

28. marca 2022 smo v Sloveniji po skoraj 24 letih začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice, ki predstavljajo identifikacijski dokument, ki združuje vrhunsko tehnologijo, dovršen varnostni dizajn in najvišje zahteve mednarodnih standardov. Osebne izkaznice predstavljajo pomemben korak k sodobnim digitaliziranim storitvam v Republiki Sloveniji, saj omogočajo varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in podpisovanje. 

Nove osebne izkaznice odlikuje izjemen dizajn, ki ga navdihujejo slovenski simboli, narava, zgodovina, kultura in šport. To so obris zemljevida Slovenije, grb, različne oblike rokopisa slovenske himne, figura z Vaške situle s poudarjeno podobo konjenika, obris Robbovega vodnjaka in lipov list. Prepoznavnim motivom na hrbtni strani osebne izkaznice so bili dodani podoba Triglava, besedilo druge kitice Prešernove Zdravljice in morski valovi. Varnostni elementi so vključeni v oblikovno rešitev in motive, ki jih sicer najdemo tudi na potnih listinah Republike Slovenije, kar zagotavlja celostno grafično podobo potovalnih dokumentov. Slovenci smo ponosni na športne uspehe svojih športnikov doma in v tujini, zato ni naključje, da so barve nove osebne izkaznice prepoznavne barve slovenskega športa.      

Medtem, ko je imela stara osebna izkaznica 14 izpostavljenih varnostnih elementov, najvišjo raven varnosti in napredne funkcije nove osebne izkaznice zagotavlja 34 varnostnih elementov. Ti vključujejo tudi čip in fotografijo, ustvarjeno s tremi različnimi tehnikami, ter prozorno okno, v katerem sta poleg fotografije prikazani začetnici imena in priimka posameznika. V zgornjem levem kotu je dodana zastava EU z dvočrkovno oznako za Slovenijo. Varnostni elementi so vključeni v varnostni dizajn kot premišljen del zgodbe.  

Širok nabor funkcionalnosti in e-storitve

Širok nabor funkcionalnosti omogoča varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in elektronske podpise. Nova osebna izkaznica ima čip z dvema biometričnima podatkoma: podobo imetnika dokumenta in dvema prstnima odtisoma (velja samo za državljane, stare 12 let in več). Državljani lahko z novo osebno izkaznico trenutno potujejo v 42 držav. Vse osebne izkaznice vsebujejo tudi oznako za čip in kodo QR (črtna koda v obliki abstraktnega črno-belega diagrama). Koda QR ne vsebuje zapisa osebnih podatkov, temveč omogoča preverjanje veljavnosti osebne izkaznice prek portala e-Uprava, kar povečuje pravno varnost. 

Trenutno se že lahko uporablja za številne e-storitve v javnem in v zasebnem sektorju (tudi v sistemu zdravstvenega zavarovanja kot nadomestilo sedanje kartice zdravstvenega zavarovanja), v drugi polovici letošnjega leta pa tudi za opravljanje elektronskih storitev v drugih državah članicah EU.

Dodatne informacije o prednostih nove slovenske biometrične osebne izkaznice si lahko ogledate v predstavitvenem videu.  

Nagrajeni inovatorji celjske regije 2023
Foto: Regionalna gospodarska zbornica Celje

Nagrajeni predstavniki inovatorjev slovenske osebne izkaznice: družbe CETIS, Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za digitalno preobrazbo
Foto: Regionalna gospodarska zbornica Celje

V imenu družbe CETIS je priznanje sprejela Mihela Colnarič, direktorica komerciale
Foto: Regionalna gospodarska zbornica Celje

Foto: CETISNazaj