Novice

Srebrn dan inovativnosti za Cetis

11. 09. 2013
Srebrn dan inovativnosti za Cetis

Cetisov raziskovalec mag. Vladan Mladenovič je na svečani podelitvi nagrad slovenskim inovatorjem na dan inovativnost, ki je potekala na Brdu pri Kranju, prejel srebrno odličje za inovacijo na področju izdelave laminacijski tiskarskih plošč.

14 člansko komisijo je Mladenovič prepričal z inovacijo, ki uvaja inovativen nanotehnološki pristop. Z njo je prebil mejo intaglia iz mikra na nano nivo in tako odprl novo dimenzijo kv razvoju intaglio tiska. Intaglio tiskarska plošča je osnova za izdelavo varnostnih elementov za tisk varnostnih tiskovin (potni listi, bankovci, ipd.). Omogoča odtis 3D otipnih elementov, ki jo ne zmore nobena druga grafična tehnika. S temi elementi nato ugotavljamo originalnost tiskovine.

Slovenske inovatorje sta na svečani slovesnosti na Brdu pri Kranju med drugim nagovorila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ter predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič. Podelitve so se udeležili tudi drugi vplivni ljudje s političnega kakor tudi gospodarskega področja Slovenije.

Predsednik RS je v svojem govoru poudaril, »da je to dan, ki sme in more navdihovati vse, ki se ozirajo na boljšo prihodnost. Če bomo znali v prihodnje združit tekmovalnost in solidarnost, se nam za boljšo prihodnost ni bati«. Prav tako je dodal, da naj bodo vsi, ki se ukvarjajo z razvojem in inovacijami, drzni, pogumni in vztrajni.

Mladenovič, ki je bil pred nacionalno podelitvijo nagrad inovatorjem nagrajen že z zlatom Regionalne gospodarske zbornice Celje, je povedal: «Postopek izdelave je zahteven predvsem zaradi velike dimenzije plošče, specifičnih zahtev po kakovosti površine in mikrometrskih toleranc gravur. Nova tehnologija omogoča 100% ponovljivost izdelave, popoln nadzor nad reliefom in globinami gravure, z večjo debelino nanosa prevleke pa lahko gravuro nadzorovano zožimo. Tako lahko plošča dopušča izdelavo izrazito tanjših tiskarskih linij kar omogoča izdelavo dodatnih varnostnih elementov, ki jih z dosedanjo tehniko ni bilo moč izvesti. Trdoto Intaglio tiskarke plošče smo iz 180 HV povišali tudi do 3.300 HV, pri tem smo obdržali prožnost, dobre tiskarske lastnosti, življenjsko dobo pa podaljšali za več kot 5×. Odtis je bistveno kakovostnejši in popolnoma stabilen skozi celotno tiskano naklado. Za hitro ugotavljanje obrabe plošče smo uporabili proceduro nanašanja obarvanih PVD prevlek s katerimi lahko na kritičnih mestih skozi čas vizualno prepoznamo obrabo materiala.«

Gre za popolno novost pri tiskanju varnostnih tiskovin, ki v svetu še ni poznana. Podjetju so z inovacijo odprte vsa vrata v trženje laminacijskih tiskarskih plošč in s tem k pridobivanju večjih naročil.

Nova tehnologija izdelave je tudi primer dobre prakse in potrditev dobrega sodelovanja z Odsekom za tanke plasti in površine Instituta »Jožef Stefan«.Nazaj